Kål, spinat og besøk fra Bangladesh
(Text summary in English follows)
Speidere i utkledning sto i gangen, klare til innsats, da det dukket opp en spesiell gjest. I anledning Globalaksjonen, hvor speidere i hele Norge samler inn penger til speiderjenter i Bangladseh, hadde Eilen nemlig invitert med studievenninnen Nafiza, som kommer fra nettopp Bangladesh. Og mens fire grupper med speidere (og et par speiderledere, Jannicke utfordret Birgitte og Emma til å gå, og lovet 1000kr til bøssa deres om de gjorde det!) var ute og samlet inn penger, ble det hakket og kuttet, blandet og stekt på kjøkkenet.
Kalde og blide speidere kom etter hvert tilbake til menighetshuset med raslende bøsser, og pengene ble nøye telt opp av tellemester Jannicke. Mens de ventet fikk jentene smake pakora, noe som gikk ned på høykant mens det ble undret over hva slags grønnsaker som kunne gjemme seg der inne. Gulrot, løk, potet og blomkål ble raskt gjettet - men hva kunne de siste to være? Overraskelsen var stor da det ble avslørt at den kjempegode maten de nettopp hadde fått smake inneholdt både kål og spinat!
Minst like spennende var det da innsamlingsresultatet ble lest opp. Med et siste-øyeblikk-bidrag fra Josefines mamma Dorte kom vi over siste rekord fra 2011, og sender avgårde over 6200kr til Bangladesh. Ved hjelp av penger fra speidere i hele resten av Norge, gjør Bangladesh YWCA en super jobb med å lære unge jenter viktige ting om helse, hygiene og hvilke rettigheter de har.
Du kan lese mer om Globalaksjonen, som julebukkaksjonen er en del av på kmspeider.no/no/Om_oss/Globalaksjonen
Oppskrift på pakora fra Bangladesh
- 1 potet
- 1 gulrot
- 1 løk
- 1/2 blomkål
- Kål
- Spinat
- Vann
- Mel
- Salt
- Olje
- Chili/hvitløk etter smak
Det skal være omtrent like mye av hver grønnsak, så tilpass mengden kål og spinat etter hvor store de andre grønnsakene er. Kutt opp alle grønnsakene i ganske små biter (du kan godt bruke rivjern til gulrota og poteten), og bland det godt sammen. Skyll dem med vann. Dryss over et par spiseskjeer med mel, og bruk gjerne fingrene til å blande det sammen. Blir grønnsakene dekket av tørt mel, må du ha på litt vann. Ha på litt og litt mel og vann, annenhver gang, til alt er en ganske klissete blanding av grønnsaker dekket med et tynt lag mel-røre. Smak til med salt og eventuelt annet krydder etter eget ønske.
Varm godt med olje i en stekepanne. Det bør være et par millimeter olje i panna. Når du er sikker på at olja er varm, legg en og en skje med pakora-røre i panne, trykk dem gjerne litt utover. Stek små "pletter", cirka 3 minutter på hver side. Pass på at oljen ikke blir så varm at pakoraen blir svidd.
Servér pakora varm, enten som tilbehør til middagen eller som en liten snack.
English summary
Girl scouts in costumes were all lined up in the hallway, when a special guest arrived. Every year Norwegian scouts have a fundraising event called "Global Action", and these passed two years, the money has been given to the Bagladesh YWCA for their girls and women's empowerment programmes. So Eilen invited her friend Nafiza, who is from Bangladesh, to join the scout meeting. And while four groups of girls (and a couple of scout leaders) were out walking door to door, fundraising in the wind and snow, the kitchen was busy with the sounds and smells of chopping and frying.
Cold and happy, the girls returned to the meeting venue. The money was carefully counted. While waiting, the girls got to taste the pakora Nafiza had made, and they wondered what vegetables could be hiding in the delicious pieces. Carrots, onion, potato and cauliflower were easily guessed, but what where the remaining ones? The surprise was great when they learned that the wonderful food contained both cabbage and spinach, not exactly daily fare for Norwegian 11 year olds.
The thrill was high when the amount of money that had been raised was finally revealed. With a last minute donation from one girl's mother, we beat our previous record from 2011, and will be joining more than 6200NOK to the money donated towards Bangladesh YWCA in 2014.